frida-2Frida K – Fakkelteater

EEN MONOLOOG GEBASEERD OP HET LEVEN, WERK EN PIJN VAN FRIDA KAHLO
DOOR PATRICIA CROONEN

 

Frida Kahlo, gehuwd met Diego Rivera, werd op 6 juli 1907 in Coyoacan, een voorstad van Mexicocity geboren.
De jonge Vlaamse theaterauteur en regisseur Tom Hannes voelt zich tot haar aangetrokken, en schreef een monoloog, Frida K.

Pijn had Kahlo inderdaad te over. Op haar achttiende was ze het slachtoffer van een zwaar bus ongeval, dat ze op miraculeuze wijze overleefde, maar dat haar verdere leven tot een ononderbroken lijdensweg maakte. Ze was achttien en had nog dertig jaar te gaan.
Enerzijds geeft Leah Thys op een aparte wijze een feitelijk verslag van de zich continu opstapelende gezondheidsproblemen en de daarmee gepaard gaande medische ingrepen die Kahlo doorstaan moest. Anderzijds deelt Patricia Croonen van op het toneel de hoogstpersoonlijke kijk van haar personage op het leven en werk mee. Kahlo’s hele bestaan is erop gericht haar harde realiteit te aanvaarden. De losbandige Diego blijkt niet monogaam en ook Frida heeft hartstochtelijke affaires met mannen en met vrouwen. In 1939 scheiden ze om in 1940 te hertrouwen. De surrealisten die haar willen inlijven, neemt ze met een korreltje zout, want, voor haar is de werkelijkheid al meer dan genoeg. Uit haar zelf ironische toontje put ze energie: ‘Estoy rota y pegada y es asi que me quieren.’ ‘Gebroken en gelijmd en zo houden ze van mij’. Kahlo tracht zich een houding te geven en omarmt het leven, in het volle besef dat ze nooit oud zal worden. Ze kan in 1953 alleen liggend aan de opening van een expositie deelnemen. Een jaar later overlijdt ze. Patricia Croonen schildert met woorden om, vanuit een wisselend perspectief, de tegenstelling tussen Kahlo’s fysieke verval en haar mentale weerbaarheid.

Een uitzonderlijk moment om deze aangrijpende monoloog te kunnen beleven!

Deze monoloog raakt je tot in het diepste van je ziel!